Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin özenle yürüttüğü tarihi ve kültürel miras yatırımları kapsamında, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Yıldırım Külliyesi'ndeki Yıldırım Bayezid Türbesi'nin 618 yıllık puşide örtüsü yenilerek törenle yerine serildi.
Geçtiğimiz yıllarda restorasyonu tamamlanarak ziyarete açılan türbe, 1406 yılında Yıldırım Bayezid'in oğlu Emir Süleyman tarafından yaptırılmıştı. Türbede Yıldırım Bayezid'in yanı sıra Musa Çelebi, İsa Çelebi ve iki kadına ait olmak üzere beş sanduka bulunuyor.
Tarihi Dokumaya Saygı:
Yazılı kaynaklara göre 1860'lı yıllardaki depremde yıkılan türbeler yenilenirken, üzerlerindeki örtüler de aynı desenle işlenmişti. Saraya yakın atölyelerde işlendiği düşünülen bu örtüler, geleneklere ve özgün tekniklere uygun olarak yeniden üretildi.
Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, 2009 yılında Yıldırım Bayezid Türbesi'ndeki orijinal örtüden kopyalama yaparak, altyapısını ve kullanılan tekniği titizlikle analiz ederek uyguladı. Yeni örtülerin de 150 ila 180 yıl arasında dayanıklı olması hedefleniyor.
Geleceğe Aktarılan Bilgi:
Hazırlanan örtünün alt kısmına, gelecek nesillerdeki araştırmacılara ve yenileme çalışmalarına rehberlik etmesi için bilgi notu yerleştirildi. Örtünün hat yazıları ise Hattat Hüseyin Kutlu tarafından hazırlandı.
Törenle Yerine Serildi:
Yıldırım Bayezid Türbesi önünde düzenlenen törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende mehter takımı da gösteri sundu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Vali Mahmut Demirtaş, türbeye katkılarından dolayı Matlı Holding adına Önder Matlı'ya ve Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nilüfer Karakoç'a plaket takdim etti. Törenin sonunda Başkan Bozbey ve protokol üyeleri türbeyi ziyaret ederek dualar eşliğinde yenilenen puşide örtüsü sandukaya serildi.
Tarihi Mirasa Saygı ve Onur:
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu özenli çalışması, Yıldırım Bayezid Türbesi'nin tarihi dokusunu korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya katkıda bulunuyor. Bu sayede Osmanlı mirasına saygı ve onur gösterilerek, şehrin kültürel değerleri korunuyor.